بی وای دی BYD یک برند معروف در حوزه خودروسازی و تولید باتریهای پرقدرت چینی است که به دلیل تولید خودروهایی با گیربکس اتوماتیک و باتری قوی معروف است، خودروهای این برند در ایران نیز مانند سایر کشورهای اروپایی عرضه میشوند و کیفیت قابل قبولی دارند، با توجه به اینکه باتری و موتور این خودرو کیفیت بالایی دارند، دیرتر خراب میشوند و عمده خرابی این خودرو مربوط به گیربکس بی وای دی است.
کمپانی خودروسازی بی وای دی
بی وای دی یک خودروساز بزرگ چینی است که در شنژن، استان گوانگدونگ مستقر است. این شرکت خودروهایی را با نام تجاری بی وای دی به فروش میرساند. بی وای دی که در سال 1995 تأسیس شد، بهعنوان یک سازنده باتری شروع به کارکرد و در سال 2003 وارد تجارت خودرو شد.
اجزای گیربکس بی وای دی
هنگامیکه خودروی شما نیاز به تعمیر گیربکس دارد، اگر شما نحوه عملکرد گیربکس خودرو را درک نکنید، همهچیز میتواند بهسرعت گیجکننده باشد. مشکل در این مورد نهتنها به این دلیل است که آن قطعات برای انتقال شما گران هستند، گاهی اوقات نصب آنها دشوار است، بلکه به این دلیل است که انتقال شما بسیار پیچیده است.
برخلاف تصور رایج، گیربکس شما فقط از یک بلوک ساده تشکیل نمیشود، و همچنین مانند موتور شما نیست که چند قسمت آن را کامل میکند. در عوض، 800 قسمت مختلف وجود دارد که یک جعبهدنده خودرو را تشکیل میدهند. این 800 قسمت برای هر مدل و مدلی منحصربهفرد هستند.
باوجوداینکه بسیاری از قطعات قابل تعمیر یا تعویض هستند، تعمیر تمام 800 قطعه بسیار زمانبر و پرهزینه است. صرفنظر از سطح مهارت شما، ما کاملاً موافقیم که داشتن یک مکانیک متخصص برای ارائه خدمات گیربکس شما برای یک بررسی و تعمیر موفقیتآمیز بسیار مهم است.
در جعبهدنده خودرو، 7 جزء اصلی وجود دارد که درک آنها مهم است. هرکدام به روشی خاص عمل میکنند و باهم کار میکنند تا به ماشین شما نیرو بدهند. اگر یکی از قطعات به دلیل نداشتن مایع گیربکس تمیز یا به دلیل اصطکاک در طول زمان شکسته شود، میتواند منجر به خرابی ماشین شما در کنار جاده شود. خوشبختانه، شما مجبور نیستید یک گیربکس بی وای دی کاملاً جدید بخرید.
در زیر قسمتهای اصلی سیستم گیربکس بی وای دی آورده شده است:
- کلاچ
- گیربکس
- محور پروانه
- مفاصل جهانی
- محور واقعی
- چرخ
اصطلاح مهمی وجود دارد که باید در مورد قطعات گیربکس بدانید:
مجموعه دندههای سیارهای: مجموعه دندههای سیارهای چرخهای دندانهای هستند که به حفظ نسبت RPM مناسب کمک میکنند و به شفت ورودی متصل میشوند. این شامل یک چرخدنده مرکزی یا خورشیدی و دوچرخ دنده سیارهای یا کوچکتر است که به درگیری چرخدنده کمک میکند. آنها با یک حلقه بیرونی نگهداشته میشوند.
نسبت دنده: نسبت دنده سرعتی است که دندههای تنظیم ورودی و خروجی میچرخند و خروجی موردنظر را به چرخ تغییر میدهند.
کلاچ: کلاچ به مبدل گشتاور نیز معروف است، مکانیزگی است که به اتصال و جدا کردن موتور خودرو از سیستم انتقال آن کمک میکند.
اهرم دنده: این چیزی است که راننده برای کنترل و کنترل دنده گیربکس وسیله نقلیه استفاده میکند.
الگوی H: این قسمت انتقال، چیدمان دندهها است که معمولاً روی دستگیره اهرم تعویض برچسب میزنند.
1) کلاچ اصطکاکی
کلاچ اصطکاکی دندهها را به محور محرک متصل میکند. اساساً به موتور و شفت ورودی اجازه میدهد تا با سرعتهای دقیق یکسان بچرخند. بهعبارتدیگر، اصطکاک ایجادشده در وسط جعبهدنده و موتور را پشتیبانی میکند. درنتیجه، وسیله نقلیه میتواند حرکت کند.
2) باند
باندها چرخدندهها را در وضعیت راکد نگه میدارند. آنها به پیستونها متصل میشوند و زمانی که پیستونها فعال میشوند، چرخدندهها توسط فولاد چرخدندهها قفل میشوند.
3) شیر فنری
سوپاپ فنری به چرخهای محرک متصل میشود. اینیک حسگر سرعت چرخش شفت خروجی است. اگر محور چرخش سریع حرکت کند، باعث باز شدن بیشتر دریچه میشود. این اجازه میدهد تا فشار سیال هیدرولیک به سیستم تأمین شود.
هرچه محور چرخش کندتر باشد، شیر بیشتر بسته میشود.
4) سنسور بار
گیربکس اتوماتیک از سنسور بار برای تشخیص میزان وزن و بار روی خودرو استفاده میکند. وقتی روی پدال گاز پا میگذارید، فشار بیشتری به کابلی که به پدال متصل است وارد میشود. در برخی خودروها بهجای آن از تعدیلکننده خلأ استفاده میشود.
هنگامیکه فشار بار و وزن بیشتری به موتور وارد میکنید، سنسور بار میتواند این شرایط را تشخیص داده و آنها را به واحد کنترل موتور ترجمه کند.
5) شیر تعویض
این قطعه تأمین سیال انتقال را برای باندها و پیستونها مدیریت میکند. برای هر شیر نوبت مقدار فشار کاری متفاوتی وجود دارد. اگر شیر تغییر مکان بالاتر قرار گیرد، نسبت فشار انتقال کار بالاتر خواهد بود.
6) مبدل گشتاور
مبدل گشتاور جزء معجزهآسایی است که جایگزین مکانیسم کلاچ گیربکس دستی میشود. در یک اتوماتیک، مبدل گشتاور مسئول کاهش سرعت و توقف خودرو است و همچنان به موتور اجازه کار میدهد.
7) مهروموم و واشر
در سراسر سیستم گیربکس اتوماتیک شما مهرومومها و واشرهای مختلفی وجود دارد که از نشت مایع گیربکس به مکانهایی که نباید برود جلوگیری میکند.
چرا ماشین من وارد دنده نمیشود؟
برخی از قطعاتی که باعث ایجاد مشکل در تعویض دنده میشوند، اصلاً ربطی به انتقال ندارند. قبل از اینکه بخواهید انتقال خود را بازسازی کنید یا جایگزین کنید، در اینجا برخی از دلایل رایج مشکلات جابجایی برای هر دو پیادهسازی انتقال آورده شده است.
گیربکسهای اتوماتیک
شیر برقی اینترلاک
اینترلاک تعویض دنده بخشی از گیربکس است که شما را از سایر دندهها درزمانی که نمیتوانید از آنها استفاده کنید قفل میکند. بهعنوانمثال، شما فقط میخواهید زمانی که پدال ترمز را فشار میدهید بتوانید دنده را از پارک خارج کنید.
شیر برقی اینترلاک شیفت وسیله الکتریکی است که به اینترلاک میگوید چه زمانی باید شیفتر را باز کند. اگر شیر برقی اینترلاک تعویض دنده بدی دارید، نمیتوانید از پارک یا نول به هیچ دندهای تعویض کنید.
اتصال بد شیفتر
بسیاری از گیربکسهای اتوماتیک از کابل برای تعویض دنده در داخل گیربکس استفاده میکنند. این کابل به اهرم تعویض دنده متصل است. اگر این اتصال شیفتر جدا شود، شیفتر بهراحتی بین شیارهای دنده حرکت میکند، اما دنده واقعی داخل جعبهدنده تغییر نمیکند.
نشانههای عمده خرابی گیربکس بی وای دی
خرابی گیربکس را میتوان به سه دسته اصلی تقسیم کرد: لغزش، سروصدای زیاد و خرابی کامل.
-
لغزش در زمان حرکت گیربکس
این بدان معنی است که گیربکس نمیتواند بهدرستی با موتور درگیر شود. درنتیجه، قدرت خود را از دست میدهد و درنهایت بهطور کامل کار نمیکند. لغزش گیربکس معمولاً به دلیل مشکلات کنترل رایانه، عدم تعمیر و نگهداری و درنتیجه فرسودگی و پارگی گیربکس ایجاد میشود.
-
نویز در گیربکس
صدای گیربکس میتواند نشاندهنده آسیب به گیربکس شما باشد. صداهای گیربکس مانند سنگزنی، ناله و چرخش زمانی رخ میدهد که قطعات مکانیکی گیربکس دیگر بهدرستی کار نمیکنند، روان کننده را ازدستدادهاند، به دلیل سایش شکسته شدهاند و شروع به “ساییدن” باهم یا در مقابل سایر قسمتهای گیربکس میکنند.
-
خرابی گیربکس
خرابی گیربکس از دست دادن کامل عملکرد گیربکس است. خرابی گیربکس میتواند ناشی از سرخوردن، صداهای علامتدار، کمبود مایع به دلیل نشتی، گرمای بیشازحد یا عوامل خارجی باشد که بر انتقال اثر میگذارد.
علائم مختلفی وجود دارد که نشان میدهد گیربکس بی اوی دی شما ممکن است با خرابی مواجه شده است. با دانستن علائم نشانگر، میتوانید اقدامات لازم را برای آسیبهایی که میتواند منجر به خرید گیربکس جدید یا بازسازی گیربکس خودروی خود شود، انجام دهید.
اگر مشکل بهسرعت حل نشود، خرابی انتقال میتواند گران و خستهکننده باشد. با جلوگیری از مشکلات انتقال در مراحل اولیه با نگهداری و اقدامات مناسب، میتوانید در زمان و هزینه خود صرفهجویی کنید.
-
نشت یا کاهش سطح روغن گیربکس بی وای دی
مایع انتقال، مایه حیات انتقال است. مایع گیربکس تمام قسمتهای متحرک گیربکس شما را روغنکاری میکند و خواص هیدرولیکی را فراهم میکند تا گیربکس بهدرستی و روان کار کند.
مایع انتقال همچنین به دور کردن گرما از گیربکس کمک میکند تا از گرم شدن بیشازحد جلوگیری کند. هر علامتی مبنی بر کم بودن مایع گیربکس به دلیل نشتی باید جدی گرفته شود و سریعاً تعمیر شود. مایع انتقال کم دلیل شماره 1 خرابی گیربکس است و در صورت گیر نکردن سریع منجر به آسیب عمده به گیربکس میشود.
نگهداری مناسب مایعات طبق توصیه سازنده شما، استفاده از مایع مناسب برای وسیله نقلیه شما، توجه به هرگونه نشتی در زیر خودرو، و تعمیر سریع نشتی، سلامتی گیربکس بی وای دی شما را برای کیلومترها تضمین میکند.
-
چرخدندههای فرسوده
نشانه اصلی اینکه دندهها یا سایر قسمتهای داخل گیربکس شروع به فرسودگی میکنند، زمانی است که هر بار که گیربکس شما به دنده تغییر میکند یا به دنده دیگری تغییر میکند، احساس میکنید که یک «لنگ» احساس میکنید. صداهای گیربکس میتواند نشاندهنده نیاز به تعمیر پرهزینه یا حتی یک مشکل خطرناک باشد که میتواند منجر به از دست دادن گشتاور و قدرت شود. به این معنی است که بخشی از انتقال شما با مشکل مواجه شده است.
کلید درک “قطعات فرسوده” این است که بدانید قطعات زیادی در داخل جعبهدنده شما وجود دارد، ازجمله کلاچها، نمایشهای فلزی، پیستونها، فنرها، بلبرینگها، سوپاپها و مجموعه دندههای سیارهای (گاهی بیش از یک). یک مجموعه دنده سیارهای به این صورت عمل میکند که یک مجموعه دنده میچرخد درحالیکه دیگری ثابت میماند، بنابراین نسبتهای بیشتری برای انتقال به جعبهدنده ایجاد میکند و “دندههای بیشتری” ارائه میدهد.
در یک وسیله نقلیه، یک مثال از این حالت زمانی است که موتور میچرخد درحالیکه گیربکس نمیچرخد. مجموعه دندههای سیارهای بخشی از مواردی هستند که به وسایل نقلیه اتوماتیک اجازه میدهند از دندههای اضافی مانند و معکوس استفاده کنند.
-
پالایه گیربکس بی وای دی مسدود شده است
گرفتگی فیلتر گیربکس بی وای دی یکی دیگر از دلایل اصلی آسیب گیربکس اتوماتیک است.
فیلترهای گیربکس برای تمیز کردن مایع گیربکس در حین عبور طراحیشدهاند. گرفتگی یا کثیف بودن فیلتر گیربکس نشانه مشکلات داخلی اصلی است که جریان سیال انتقال را محدود میکند و منجر به گرم شدن بیشازحد قطعات داخل گیربکس شما میشود. مایع گیربکس با مواد کلاچ سنگین یا برادههای فلزی ریز نشان میدهد که قطعات داخلی آسیبدیدهاند، مشکلی که باید بلافاصله برطرف شود.
-
عملکرد ضعیف کلاچ در حین رانندگی
کلاچ فرسوده در یک خودروی گیربکس دستی میتواند بهسرعت باعث خرابی گیربکس شود. کلاچ فرسوده به این معنی است که دیگر اتصال مناسبی بین موتور و گیربکس وجود ندارد. این امر به تمام قسمتهای گیربکس فشار وارد میکند که میتواند منجر به داغ شدن بیشازحد کلاچ و موتور، لیز خوردن یا ساییدگی شود و در صورت تغییر دنده، آسیب و خرابی گیربکس را به همراه داشته باشد.
روغن گیربکس بی وای دی کثیف یا سوخته میتواند نشانهای از خرابی گیربکس باشد. روغن گیربکس برای انتقال گرمابه دور از گیربکس طراحیشده است تا از گرمای بیشازحد جلوگیری کند. بااینحال، اگر خود مایع گیربکس کثیف یا سوخته شود، نمیتواند کار خود را بهدرستی انجام دهد، که گیربکس شما را در معرض خطر داغ شدن بیشازحد و درنهایت خرابی قرار میدهد
تعویض ساده شیر برقی نصبشده خارجی ممکن است مشکل یک گیربکس اتوماتیک را که در تلاش برای یافتن دنده مناسب است، حل کند. در مقایسه با پروژه پرهزینه بازسازی یک گیربکس، که نیاز به حذف کل واحد از خودرو دارد، جایگزینی شیر برقی بسیار مقرونبهصرفه تر است.
اینیک مثال عالی از این است که چرا باید همیشه گیربکس اتوماتیک خود را در اولین نشانهای از وجود مشکل در تعویض دنده، توسط کارشناسان آموزشدیده بازرسی شود.
نادیده گرفتن چنین علائم هشداردهنده میتواند تفاوت بین تعمیر مقرونبهصرفه و بازسازی گیربکس گرانقیمت را ایجاد کند. و همیشه با تعمیر و نگهداری مناسب گیربکس همراه باشید تا از مشکلات بهطور کلی جلوگیری کنید.
نحوه کنترل گیربکس اتوماتیک بی وای دی
طیف گسترده ای از سنسورها و ماژول ها گیربکس اتوماتیک بی وای دی شما را کنترل میکنند، اما آنها دقیقه چهکاری انجام میدهند و چگونه منجر به علائم خرابی انتقال میشوند؟
در بسیاری از موارد، ممکن است حداقل ده ماژول مختلف وجود داشته باشد که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم انتقال شما را کنترل و بازخورد ارائه میکند. تعداد ماژولهایی که وسایل نقلیه استفاده میکنند به پیچیدگی آنها بستگی دارد. در زیر فهرستی از ماژول ها و سانسورهای مختلف وجود دارد که گیربکس اتوماتیک شما را تنظیم میکنند. لطفاً توجه داشته باشید که مشکلات و علل آنها نسبت به مدلها و مدلهای خاص متفاوت است – اینها سادهترین موارد هستند.
ماژول کنترل انتقال (TCM) یا ماژول کنترل پیشرانه (PCM)
همه گیربکسهای اتوماتیک از یک ماژول کنترل برای تنظیم سرعت، تعویض دنده و درگیری کلاچ استفاده میکنند. TCM براساس اطلاعاتی که از موتور دریافت میکند تصمیم میگیرد و آن را کلید تعویض دنده و تغییر سرعت میکند. یک TCM تشخیص میدهد که کلاچ درگیر و جداشده است و RPM ها را میخواند، سپس دستوری را براساس بازخورد راننده اجرا میکند. برخی از ماژول ها دارای حافظه داخلی هستند که عادات رانندگی شما را به یاد میآورد و آن دادهها را در عملکرد گیربکس شما اعمال میکند.
یک ماژول کنترل پیشرانه نیز عملکردهای موتور و گیربکس را کنترل میکند. وظیفه زمانبندی تعویض دنده، احساس تعویض دنده و درگیر شدن کلاچ را بر عهده دارد. هنگامیکه PCM شما خراب میشود، انتقال شما احتمالاً تغییر مکان نمیدهد، خیلی نرم یا تند تغییر میکند یا باعث شکست کامل انتقال میشود.
علائم ماژول کنترل بد انتقال:
- کاهش نادرست دنده هنگام توقف در چراغ راهنمایی
- پاسخ تأخیری تعویض دنده از دندههای پایین در هنگام شتاب گیری
- انتقال خودکار به دنده خنثی بدون اخطار
- عدم توانایی در تعویض دنده خنثی
- تعویض تصادفی بین دندهها
- شتاب آهسته
- گیر افتادن در هنگام رانندگی در سربالایی
سنسور جریان هوای انبوه (MAS)
سنسور جریان هوای انبوه جریان هوا را در موتور اندازهگیری میکند و از این اطلاعات برای تنظیم نسبت هوا و سوخت و تعیین بار موتور استفاده میکند
علائم سنسور جریان هوا جرمی بد:
- شیفتهای سخت دیرهنگام یا شیفت های نرم اولیه
- بدون جابجایی
- کاهش عملکرد موتور
- موتور کار میکند یا در واژگونی تردید دارد
سنسور موقعیت دریچه گاز (TP)
سنسور موقعیت دریچه گاز موقعیت دریچه گاز (پدال گاز) را اندازهگیری میکند و تأثیر مستقیمی بر عملکرد موتور دارد
علائم بد بودن سنسور موقعیت دریچه گاز:
- شیفت های سخت دیرهنگام یا شیفت های نرم اولیه
- هنگام فشار دادن دریچه گاز، وسیله نقلیه تکان میخورد یا تکان میخورد
- توقف ناگهانی
- تردید در هنگام شتاب
- بررسی کنید ممکن است چراغ موتور چشمک بزند
سنسور دمای روغن گیربکس بی وای دی (TFT)
- سنسور دمای روغن گیربکس دمای روغن گیربکس (AFT) را اندازهگیری میکند. عملکرد اصلی آن جلوگیری از عملکرد اوردرایو و کلاچ مبدل در هنگام سرد است. در برخی مدلها، براساس دما (خیلی گرم یا خیلی سرد) دندههای خاصی را مهار میکند.
- سنسور دمای سیال انتقال
- علائم بد بودن سنسور دمای سیال گیربکس:
- نمایشگرهای چراغ موتور را در داشبورد بررسی کنید
- مبدل گشتاور بهدرستی کار نمیکند
- شیفت های سخت یا تأخیری
- خودرو به حالت لنگی میرود
تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک دشتی و تعمیر گیربکس بی وای دی
یکی دیگر از خدمات تخصصی در تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک دشتی تعمیر گیربکس بی وای دی است، خدمات تعمیر گیربکس برای مالکان خودروهای بی وای دی بهصورت کاملاً تخصصی ارائه میشود، شما میتوانید با اطمینان خاطر تعمیرات گیربکس بی وای دی خود را زیر نظر متخصصین خبره ما انجام دهید. برای هماهنگی و تعیین وقت برای مراجعه حضوری با کارشناسان و مشاوران ما تماس بگیرید.
تمامی خدمات در تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک دشتی با ضمانتنامه یکساله یا 30 هزار کیلومتری ارائه میشوند، درصورتیکه در این مدت مشکلی در قطعه تعمیر شده ایجاد شود، بدون دریافت ریالی هزینه مجدداً بررسی و در صورت نیاز تعمیر میشود، ما به کار و تخصص کارشناسان خود اطمینان داریم.
گیربکس شما بخش مهمی از وسیله نقلیه شما است. خرابی گیربکس بی وای دی میتواند یک ناراحتی بزرگ باشد، بنابراین اقدامات لازم را برای جلوگیری از مشکلات انتقال انجام دهید. بهترین راه برای اطمینان از اینکه وسیله نقلیه شما قوی و سالم باقی میماند مراجعه به تعمیرگاه تخصصی گیربکس اتوماتیک برای تعمیر و نگهداری منظم گیربکس است.
متخصصین وسیله نقلیه شما را بازرسی میکنند، تعمیر و نگهداری را انجام میدهند و هرگونه تعمیرات لازم را برای جلوگیری از بروز خرابی گیربکس انجام میدهند. تعمیر گیربکس میتواند پرهزینه باشد، بنابراین اجتناب از اشتباهات نگهداری گیربکس سادهترین راه برای جلوگیری از انجام هزینههای بالا است.