خودروهای مدرن به دلیل عرضه فناوریهای جدید پیچیدهتر از قبل شدهاند. این فناوریها به ویژگیهایی مانند گیربکسهای دوکلاچه، CVT، نیمه اتوماتیک و اتوماتیک، گیربکسهایی که با ده دنده ساخته میشوند و بسیاری دیگر منجر شدهاند.
برخلاف گیربکسهای نیمه اتوماتیک که میتوانند موتور را با استفاده از کلاچ از گیربکس جدا کنند، در مورد گیربکسهای اتوماتیک نیز نمیتوان چنین گفت. دلیل آن این است که اتوماتها فاقد کلاچ هستند و در عوض، برای حفظ چرخش موتور در حالی که دندهها و چرخهای گیربکس متوقف میشوند، به مبدل گشتاور تکیه میکنند.
بنابراین، مبدل گشتاور در خودروهای با گیربکس اتوماتیک امروزه در هر وسیله نقلیهای بسیار مهم است و اگر گیربکس شما منفجر شده است یا علائم گیربکس منفجر شده را تجربه میکنید، مقصر میتواند مبدل آن باشد، همانطور که به زودی نگاهی به آن خواهیم داشت.
تعمیرات داخلی گیربکس
مبدل گشتاور چیست؟
مبدل گشتاور کوپلینگی است که به انتقال نیرو یا گشتاور از موتور خودرو به گیربکس اتوماتیک آن کمک میکند. همچنین، این کوپلینگ به هیدرودینامیک روغن متکی است تا بتواند چرخش مستقل موتور را بدون کمک گیربکس فراهم کند. به عنوان مثال، هنگامی که راننده به چراغ توقف میرسد، یک موتور در حال حرکت، گشتاوری را که از مبدل گشتاور عبور میکند، کاهش میدهد. با این حال، این مقدار گشتاور همچنان به اندازهای است که نیاز به فشار روی ترمز برای جلوگیری از خزش خودرو باشد. هنگامی که سرعت موتور افزایش مییابد و در نتیجه رها شدن ترمز، روغن بیشتری به مبدل گشتاور پمپ میشود، سپس قدرت یا گشتاور بیشتری به چرخها منتقل میشود و گاز روی آن پا گذاشته میشود.
علت اصلی گیربکس اتوماتیک خراب
گیربکس منفجر شده را میتوان تا حد زیادی به مشکلات مبدل گشتاور نسبت داد که با توجه به اهمیت این واحد در ماشین شما نباید تعجب آور باشد. نکته خوب این است که تهیه جایگزینی برای مبدل گشتاور بسیار آسان است، حتی اگر نقطه نزاع بتواند تشخیص دهد که مشکل از کجا ناشی میشود.
با این وجود، این موضوع نباید جای نگرانی باشد، زیرا موارد زیر به شما ایدهای از مشکلات احتمالی در ماشین شما میدهد که میتواند باعث انفجار گیربکس شما شود و به تعمیرات گران قیمت منجر شود. برخی از این علائم که نشان میدهد باید گیربکس اتوماتیک خود را بررسی کنید عبارتند از:
گرم شدن بیش از حد
گرمای بیش از حد هرگز چیز خوبی برای خودروی شما نیست، زیرا این اولین علامت آشکار است که روغن گیربکس کم است و مبدل گشتاور مشکل دارد. در این صورت، میتواند باعث داغ شدن بیش از حد مبدل گشتاور شود و از انتقال گشتاور از موتور به گیربکس خودرو جلوگیری کند.
وقتی شتاب ضعیفی را تجربه میکنید، متوجه خواهید شد که این اثر به تدریج کمرنگ میشود. در دراز مدت، گرم شدن بیش از حد مبدل گشتاور میتواند منجر به تخریب گیربکس شود.
لرزیدن
ماشین شما قرار است نرم و سریع حرکت کند. با این حال، اگر شروع به لرزیدن و تکان خوردن کند، توجه جدی را میطلبد. میتوانید به سرعت تشخیص دهید که در جادهای صاف چه زمانی رانندگی میکنید، و همچنان احساس میکنید که روی دستاندازهای کوچک قدم میگذارید.
مشکل در این مرحله چه میتواند باشد؟ لرزش و لرزش میتواند به عنوان یک نقص در کلاچ قفل باشد. در این صورت، باید بررسی کنید که کلاچ قفلی شما فرسوده نشده باشد تا مشکلی در حرکت از شتاب به درایو مستقیم برطرف شود.
لیز خوردن
یکی دیگر از مشکلات مبدل گشتاور که میتواند بر رانندگی بدون درز شما تأثیر بگذارد، باله یا بلبرینگ آسیب دیده آن است. لغزش همچنین میتواند در نتیجه روغن بیش از حد یا ناکافی در گیربکس اتوماتیک شما باشد.
هنگامی که این اتفاق میافتد، ممکن است تاخیر در گیربکس اتوماتیک وجود داشته باشد و گیربکس ممکن است در دندهها بلغزد و خارج شود. این مشکلات بیشتر میتواند به ناتوانی گشتاور موتور در تبدیل موثر به فشار هیدرولیک مورد نیاز برای تعویض دندهها در داخل گیربکس مرتبط باشد.
پیشرفت در فنآوری ممکن است منجر به ویژگیهای جدید در گیربکسهای اتوماتیک شده باشد. با این وجود، مبدل گشتاور همیشه بخشی فعال از این خودروها بوده است تا امکان انتقال گشتاور را فراهم کند. به همین دلیل است که یک مشکل ماشینی که اکنون با آن مواجه هستید، به خصوص خرابی در گیربکس میتواند روی مبدل پین شود.
علائم احتمالی مانند گرم شدن بیش از حد، لرزش، لغزش، از جمله علائمی مرده است که مبدل شما باید بررسی شود. در نتیجه، در زمان، تلاش و پول شما صرفهجویی میکند و تلاش میکنید تا کشف کنید که این مشکل چیست، در حالی که زمان بیشتری را صرف تلاش برای حل آن به بهترین شکل ممکن میکنید.
روغن زیادی از وسیله نقلیه شما عبور میکنند و به اندازه کمی به آن انرژی میدهند تا اطمینان حاصل کنند که از یک تجربه رانندگی نرم لذت میبرید یا تجربه میکنید. یکی از مهمترین این روغن، روغن گیربکس اتوماتیک است. متأسفانه فقط تعداد انگشت شماری از دارندگان خودرو نقش اصلی روغن گیربکس را میدانند و حتی نمیدانند که باید هر از چند گاهی آن را تعویض کرد.
تعمیر گیربکس ، روغن گیربکس
وظیفه روغن گیربکس اتوماتیک چیست؟
قبل از ذکر انواع مختلف روغن گیربکس، ضروری است که به عملکرد روغن گیربکس اتوماتیک در وسیله نقلیه خود بپردازید.
وظیفه اصلی روغن گیربکس روانکاری هر جزء فلزی و یاتاقان در جعبه دنده نیمه اتوماتیک خودرو است. روغن از فرسودگی سریع این اجزا در حین حرکت و ایجاد اصطکاک جلوگیری میکند.
روغن گیربکس در گیربکس اتوماتیک نیز همین عملکرد را انجام میدهد. با این حال، فشار هیدرولیک و اصطکاک کافی را برای عملکرد بهینه اجزای داخلی فراهم میکند. روغن گیربکس نیز در دو نسخه نیمه اتوماتیک و اتوماتیک به خنک شدن گیربکس کمک میکند.
تعویض دنده در گیربکس های نیمه اتوماتیک و اتوماتیک میتواند برای یک وسیله نقلیه بسیار سخت باشد. اما به لطف روغن گیربکس، وسایل نقلیه میتوانند بدون هیچ زحمتی و بدون فرسودگی اجزای خود جابجا شوند.
روغن گیربکس نیمه اتوماتیک
داز زمان تولید اولین خودروها وجود داشته و به شکل یا شکلی در دسترس بوده است. با این حال، گیربکسهای اتوماتیک تنها در دهه 40 به وجود آمدند و نقش مهمی در عملکرد کلی وسایل نقلیه داشتند.
انواع روغن گیربکس اتوماتیک که باید بدانید
به طور کلی دو نوع روغن گیربکس وجود دارد: روغن گیربکس نیمه اتوماتیک و روغن گیربکس اتوماتیک. با این حال، یک روغن گیربکس اتوماتیک سوم – یعنی روغن گیربکس پیوسته متغیر – به لطف ساخت خودروهای با تکنولوژی بالا در سالهای اخیر، به تازگی به این کار پیوست.
برای وسایل نقلیه اتوماتیک هرگز نمیتوانید از روغن گیربکس نیمه اتوماتیک استفاده کنید – روغن سنگینتر ضخیمتر 75 وات تا 140 وات با بوی تندتر. با این حال، مدلهای بعدی گیربکسهای نیمه اتوماتیک میتوانند از روغن اتوماتیک در گیربکس نیمه اتوماتیک خود استفاده کنند.
روغن غلیظ گیربکس نیمه اتوماتیک اغلب تعویض دندهها را برای دارندگان خودرو چالش برانگیز میکرد، به خصوص در فصل زمستان. این دلیل اصلی است که بسیاری از سیستمهای گیربکس اتوماتیک قدرت از روغن گیربکس اتوماتیک استفاده میکنند.
اتوماتیک
اینها برای خودروهایی ساخته شدهاند که از گیربکس اتوماتیک استفاده میکنند. با این حال، چند خودروی مدرن با گیربکس نیمه اتوماتیک نیز از این روغن استفاده میکنند.
روغن گیربکس اتوماتیک به عملکردهای زیر کمک میکنند:
- اصطکاک نوار ترمز
- روانکاری دنده
- عملیات اصطکاک کلاچ
- خنک کننده انتقال
- عملکرد بدنه سوپاپ
- عملکرد مبدل گشتاور.
از کدام روغن گیربکس برای وسیله نقلیه خود استفاده کنم؟
اکنون که انواع مختلف روغن گیربکس را میشناسید، گام بعدی این است که تعیین کنید کدام یک برای وسیله نقلیه شما ایده آل است.
این که وسیله نقلیه شما با گیربکس اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک عرضه شود، مهم نیست. اطمینان حاصل کنید که از نوع صحیح روغن گیربکس برای وسیله نقلیه شما استفاده میشود. استفاده از نوع نامناسب روغن گیربکس برای وسیله نقلیه شما تأثیر ضعیفی بر گیربکس شما خواهد داشت.
بنابراین، بررسی دفترچه راهنمای مالک بهترین راه برای یافتن کتابچه راهنمای شما است. نوع روغن گیربکس که باید برای وسیله نقلیه خود استفاده کنید باید به صورت سیاه و سفید مشخص شود.
هر چند وقت یکبار باید روغن وسیله نقلیه خود را عوض کنم؟
بسیاری از مردم اهمیت تعویض روغن موتور را میدانند، اما تنها تعداد کمی از تعویض روغن گیربکس خود را به زحمت میاندازند. حقیقت این است که تعویض روغن گیربکس نیز باید بخشی از مراحل نگهداری خودرو شما باشد. با گذشت زمان، روغن گیربکس نیمه اتوماتیک و اتوماتیک شکسته شده و زبالهها را آلوده میکنند.
اگرچه روغن گیربکس به اندازه روغن موتور به طور مکرر تغییر نمیکنند، مراقبت از آنها و بررسی هر از گاهی آنها بسیار مهم است.
اگر سطح روغن گیربکس شما پایین باشد یا شروع به خراب شدن کند، هر زمان که دنده را تغییر دهید یا درگیر کنید، کاهش قابل توجهی در عملکرد کلی موتور خود مشاهده خواهید کرد. علاوه بر این، اگر به رانندگی وسیله نقلیه خود در این شرایط ادامه دهید، خطر آسیب شدید به دندهها و اجزای داخلی را افزایش میدهید زیرا به دلیل روغن کاری ناکافی روی یکدیگر ساییده میشوند.
به همین دلیل است که برخی از خودروسازان توصیه میکنند روغن گیربکس خودروی خود را هر 30000 تا 60000 مایل تعویض کنید. مشخصات یا توصیههای مدل خودروی خود را بیابید.
دانستن انواع مختلف روغن موجود بسیار حیاتی است. این امر از استفاده نادرست جلوگیری میکند و تمام اجزای سازنده سیستم دنده را به خطر میاندازد.
تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک دشتی
تعمیر گیربکس اتوماتیک، نیمه اتوماتیک خودروهای داخلی و خارجی در انواع و مدلهای مختلف توسط کارشناسان خبره ما در تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک دشتی ضمانت یک ساله برای تمامی انواع تعمیر و سرویسها ارائه میشود.