پس از تولید دیگنیتی، فیدلیتی FIDELITY دومین تجربه بهمن موتور در عرصه تولید خودروهای مشترک چینی با برند سازی اختصاصی است، فیدلیتی درواقع همان جتور X70S است که در سال 2018 توسط چری در چین عرضه و تولید شد. این خودرو از بهمن 1400 وارد ایران شده و فروش خوبی در این مدت داشته است. این خودرو در دو نسخه پنج و هفتنفره و با موتور اصل چری تولیدمی شود که یک مزیت بزرگ برای خریداران خودرو به شمار میرود.
اکثر خودروها دارای گیربکس هستند که وسیلهای است که نیرو را از موتور خودرو به چرخها منتقل میکند. بهطورکلی، دو نوع گیربکس وجود دارد – نیمه اتوماتیک و اتوماتیک. گیربکسهای نیمه اتوماتیک اساساً یکسان هستند، اما انواع مختلفی از گیربکسهای اتوماتیک وجود دارد که همگی به روشهای مختلف با مزایا و معایب خاص کار میکنند.
چرا خودروها به گیربکس نیاز دارند؟
در اکثر خودروهای غیر برقی، نیروی موردنیاز برای حرکت توسط موتوری تولیدمی شود که سوخت آن با بنزین یا گازوئیل تأمین میشود. موتور یک میللنگ متصل به گیربکس را میچرخاند که بهنوبه خود به چرخها متصل است.
میللنگ بهخودیخود نمیتواند با محدوده سرعت و نیروی کافی بچرخد تا چرخها را بهطور مؤثر به حرکت درآورد، بنابراین گیربکس – به معنای واقعی کلمه یک جعبه فلزی از دندانههای با اندازههای مختلف – برای تنظیم نیروی ناشی از موتور استفاده میشود. دندههای پایین نیروی بیشتری را به چرخها منتقل میکنند تا خودرو را به حرکت درآورند، درحالیکه دندههای بالاتر نیروی کمتری را منتقل میکنند، اما با سرعت بالاتر، زمانی که خودرو سریعتر حرکت میکند.
گیربکسها بهعنوان گیربکس نیز شناخته میشوند، زیرا نیرو را از موتور به چرخها منتقل میکنند. گیربکس احتمالاً اصطلاح بهتری است، زیرا همه گیربکسها درواقع دنده ندارند.
گیربکس اتوماتیک مبدل گشتاور فیدلیتی
مبدلهای گشتاور یکی از رایجترین انواع گیربکس اتوماتیک هستند. آنها از هیدرولیک برای تعویض دنده استفاده میکنند، که به شما یک تعویض نرم و دوستداشتنی میدهد. آنها کممصرفترین خودروهای اتوماتیک نیستند، اگرچه بسیار بهتر از گذشته هستند، تا حدی به این دلیل که خودروسازان دندههای اضافی را برای بهبود کارایی اضافه کردهاند.
گیربکسهای مبدل گشتاور معمولاً بسته به نوع خودرو دارای ۶ تا ۱۰ دنده هستند. آنها به دلیل نرمی و قدرت بدنی خود به خودروهای لوکس و قدرتمندتری مجهز میشوند. بههرحال، گشتاور نیروی چرخشی است و باقدرتی که در دنیای خودرو معمولاً از آن بهعنوان اسب بخار یاد میشود متفاوت است. برای ارائه یک تصویر بسیار ابتدایی از گشتاور در مقابل قدرت، گشتاور به این معناست که شما با چه شدتی میتوانید یک پدال را روی دوچرخه فشار دهید.
نکات مهم برای رانندگی با ماشین فیدلیتی
عادت کردن به چرخدنده
قبل از انجام هر کار دیگری، توصیه میکنیم با چرخدنده آشنا شوید. هنگام جابجایی بین حالتهای رانندگی، فقط ترمز را پایین نگه دارید، مانند کلاچ.
حالتهای اصلی رانندگی که در اکثر خودروهای اتوماتیک یافت میشود به شرح زیر است:
P – پارک: زمانی که در حال توقف و خروج از ماشین خود هستید استفاده میشود. با انجام این کار، گیربکس قفل میشود، که از غلتیدن آن جلوگیری میکند، اما همچنان باید ترمز را هنگام پارک کردن فشار دهید.
R – دنده عقب: دقیقاً همانطور که انتظار دارید، این دنده مانند دندهعقب در یکدنده عمل میکند و باید در مواقعی که نیاز به رانندگی به عقب دارید استفاده شود.
n – خنثی: اگر برای چند ثانیه در چراغها یا در ترافیک توقف میکنید، باید خودرو را در حالت خنثی قرار دهید. فقط مطمئن شوید که از ترمز نیز برای جلوگیری از غلت زدن استفاده کنید.
d – درایو: برای جلو رفتن استفاده میشود، ماشین بهطور خودکار به حالت دوم و سپس سوم و به همین ترتیب تغییر میکند بهشرط اینکه بهاندازه کافی سریع حرکت کنید.
همچنین ممکن است خودکارهایی را مشاهده کنید که تنظیمات دیگری نیز روی دنده خوددارند، مانند:
1: در دنده اول بمانید (مفید هنگام بالا رفتن از تپه)
2: در دنده دوم بمانید (بازهم برای سربالایی خوب است)
L: در دنده پایین بمانید
S: اسپورت (شتاب بیشتری را ارائه میدهد)
انتخابگر دنده
تقریباً تمام اتوماتیک ها دارای یک انتخابگر دنده هستند که معمولاً شامل موارد زیر است:
- P – (پارک) این گیربکس را قفل میکند و فقط باید زمانی انتخاب شود که وسیله نقلیه ساکن است.
- R – (معکوس)
- N – (خنثی) این همان حالت خنثی در گیربکس است.
- د – (درایو) هنگام رانندگی به جلو انتخاب کنید.
- 2 – (دنده دوم)
- 1 (دنده اول)
ممکن است بپرسید چرا دنده اول و دوم برای راننده در دسترس است، درنهایت اینیک اتوماتیک است. خوب، گاهی اوقات، راننده خودکار باید سیستم خودکار را نادیده بگیرد و یکدنده کم را انتخاب کند، یعنی هنگام پایین آمدن از یک تپه شیبدار. در چنین شرایطی، گیربکس اتوماتیک سعی میکند تا دنده بالاتری را تغییر دهد.
گیربکسهای نیمه اتوماتیک بهطور فزایندهای محبوب میشوند. اینها دارای یک تعویض دنده هستند که به راننده امکان کنترل روی انتخاب دنده را میدهد، اما بدون پدال کلاچ – هر بار که دنده جدیدی انتخاب میشود، کلاچ بهطور خودکار عمل میکند.
دستگاههای اتوماتیک و نیمه اتوماتیک در خودروهای مختلف متفاوت است و همیشه قبل از رانندگی باید دفترچه راهنما را با دقت مطالعه کنید. بااینحال، این توصیه کلی برای همه دستگاهها مفید و مرتبط خواهد بود:
- مطمئن شوید که اهرم دنده در پارک (P) قرار دارد و پای شما قبل از استارت زدن موتور، پدال ترمز را محکم فشار میدهد، زیرا اکثر ماشینهای اتوماتیک روشن نمیشوند مگر اینکه این اقدامات احتیاطی انجام شود.
- برای دور کردن، باید اهرم را از پارک به درایو حرکت دهید. برای انجام این کار، باید دکمه امنیتی نصبشده روی دستهدنده را فشار دهید. بهمحض ورود به Drive، ماشین بهآرامی به سمت جلو حرکت میکند، بنابراین قبل از رفتن به Drive، مطمئن شوید که ترمز پایی را گرفتهاید.
- همانند خودروهای نیمه اتوماتیک، باید از پای راست خود برای ترمز گیری استفاده کنید. این از هرگونه سردرگمی در مواقع اضطراری جلوگیری میکند.
- هنگامیکه نیاز به توقف کوتاه دارید، برای مثال در صف ترافیک، نیازی نیست گیربکس را از Drive خارج کنید و به پارک منتقل کنید. بااینحال، شما باید از ترمز برای اطمینان از بیحرکت بودن خودرو استفاده کنید.
- اگر بهشتاب ناگهانی نیاز دارید، مثلاً برای انجام یک مانور سبقت، پدال گاز را به سمت پایین فشار دهید زیرا این کار باعث میشود که گیربکس بهطور خودکار به دنده پایین بیفتد و شتاب بیشتری به شما بدهد. این بهعنوان Kick-Down شناخته میشود.
- ترمز موتور در اتومات کمتر موثر است، به خصوص اگر تیک اوور موتور خیلی سریع تنظیم شود.
اتومات ها عمداً طوری طراحیشدهاند که بدون اعمال فشار به پدال گاز، به جلو خزنده میشوند. به همین دلیل، هنگامیکه موتور ثابت است، باید پدال ترمز یا ترمز را فشار دهید.
ضربه به پایین
هنگام رانندگی خودکار، اگر نیاز دارید که بهطور ناگهانی سریعتر شتاب بگیرید، مثلاً هنگام سبقت گرفتن از وسیله نقلیه دیگری، میتوانید از دستگاه کیک دائن استفاده کنید. این ویژگی به شما این امکان را میدهد که از انتخاب اتوماتیک دندهها عبور کنید و گیربکس را مجبور میکند برای مدت بیشتری در دندههای پایینتر بماند. این به شما شتاب بالاتری نسبت به حالت عادی میدهد.
برای فعال کردن کیک دائن کافی است پدال گاز را بهشدت فشار دهید و آن را کاملاً فشار دهید تا بهسرعت دلخواه خود برسید. هنگامیکه به این سرعت رسیدید، پدال گاز را بهراحتی خارج کنید و خودرو بهطور خودکار به حالت عادی بازمیگردد و مناسبترین دنده را انتخاب میکند.
کاهش سرعت و توقف
این در یک ماشین اتوماتیک راحتتر از یک ماشین عادی است. بااینحال، باید به یاد داشته باشید که جعبهدنده اتوماتیک بهسرعت به کاهش گاز واکنش نشان نمیدهد، بنابراین توانایی ترمز موتور برای کاهش سرعت خودرو بهشدت کاهش مییابد.
برای کاهش سرعت، پای راست خود را از پدال گاز به پدال ترمز منتقل کنید. به دلیل کاهش ترمز موتور، باید زودتر و پیشروتر از خودروهای نیمه اتوماتیک ترمز کنید. با کاهش سرعت گیربکس بهطور خودکار دندهها را پایین میآورد، بنابراین شما همیشه در دنده صحیح قرار میگیرید. این کمک بزرگی در تقاطعها و هر موقعیت دیگری است که در آن نیاز به کاهش سرعت دارید، زیرابه شما امکان میدهد بهجای تعویض دنده، روی مشاهدات و ایمنی تمرکز کنید.
هنگامیکه خودرو متوقف میشود، برای جلوگیری از خزش، باید پای خود را روی ترمز نگه دارید و به یاد داشته باشید، حتی اگر ناگهان متوقف شوید، خودرو متوقف نمیشود. بهعنوان یک قاعده، همیشه باید ترمز را در زمان انتظار در ترافیک فشار دهید. اگر فقط نیاز به مکث دارید، باید ترمز پایی را فشار دهید.
هنگام پارک کردن، باید ترمز را فشار دهید و سپس موقعیت پارک را روی انتخابگر دنده انتخاب کنید، همه اینها قبل از رها کردن ترمز پایی. درست قبل از حرکت باید ترمز پایی را فشار دهید، ترمز را رها کنید و سپس Drive را انتخاب کنید.
در تپههای شیبدار خزش ممکن است برای حرکت دادن شما پس از رها کردن ترمز پایی کافی نباشد. برخی از خودکارها دارای قابلیتی هستند که از بازگشت به عقب جلوگیری میکند، اما اگر شما این کار را نمیکند، باید از روال زیر استفاده کنید.
رانندگی در سراشیبی
برای کمک به کنترل سرعت خودرو و جلوگیری از ترمز بیشازحد، هنگام رانندگی در سربالایی باید یکی از موقعیتهای دنده قفلشده را انتخاب کنید، 1، 2 یا 3. این کار باعث میشود خودرو در دنده پایین انتخابشده باقی بماند. گیربکس اتوماتیک را با انتخاب یکدنده بالا متوقف کنید، که به افزایش سرعت شما کمک میکند.
گاهی اوقات با نزدیک شدن به یک پیچ به دلیل کاهش فشار روی پدال گاز، خودکارها تغییر میکنند، که میتواند باعث شود سریعتر ازآنچه در نظر داشتید، پیچ را طی کنید. برای جلوگیری از این امر، قبل از رسیدن به گوشه، سرعت خود را کم کنید، سپس با شروع به چرخیدن، بهآرامی سرعت خود را افزایش دهید. این کار گیربکس اتوماتیک را تشویق میکند تا دنده پایینتری را برای پیچ انتخاب کند. در جادههایی با یک سری پیچ، میتوانید موقعیت دنده 3 قفلشده را انتخاب کنید تا از انتخاب دندههای بالاتر توسط گیربکس جلوگیری شود.
رانندگی در برف و یخ
برای جلوگیری از چرخش چرخ هنگام رانندگی در جادههای لغزنده، انتخاب دنده بالاتر کمک میکند. برخی از خودکارها تنظیماتی برای چنین شرایطی دارند که میتوانید آن را بهصورت انتخاب کنید، اما اگر شما اینگونه نیست، میتوانید موقعیتهای قفلشده 2 یا 3 را انتخاب کنید تا به شما کمک کند هنگام حرکت یا آهسته حرکت کردن، کشش بیشتری داشته باشید.
مزایا و معایب گیربکس فیدلیتی
سهولت استفاده
استفاده از خودروهای دارای گیربکس اتوماتیک بسیار آسانتر از خودروهای دندهای است. رایجترین نوع گیربکس اتوماتیک که در خودروهای مدرن یافت میشود، گیربکس اتوماتیک سیارهای هیدرولیک است. بهجای اینکه راننده مجبور شود دنده مناسب را در زمان مناسب عوض کند، خودرو بهطور خودکار بین دندهها تعویض میکند. گیربکسهای اتوماتیک از مایع گیربکس برای کنترل افزایش و کاهش نسبت دندهها استفاده میکنند. یک پمپ روغن، سیال گیربکس را تحتفشار نگه میدارد تا کلاچها و باندهای مختلف در قطار دنده سیارهای را کنترل کند. درنتیجه، رانندگان لازم نیست نگران این باشند که خودرویشان در کدام دنده باشد و رانندگی بسیار راحتتر است.
ایمنی
کارکرد خودروهای اتوماتیک کمی ایمنتر از خودروهای عادی است. هنگام رانندگی با یک وسیله نقلیه با گیربکس نیمه اتوماتیک، راننده باید از دست راست و پای چپ خود برای تعویض دنده استفاده کند. ازآنجاییکه گیربکسهای اتوماتیک دندهها را بهتنهایی تعویض میکنند، راننده مختار است که هر دودست خود را روی فرمان نگه دارد. علاوه بر این، راننده میتواند بهجای تعویض دنده، روی آنچه در اطرافش میگذرد تمرکز کند. گیربکسهای اتوماتیک باعث رانندگی ایمنتر و حواسپرتی کمتری میشوند، به خصوص برای رانندگان جدید یا بیتجربه.
هزینه
خودروهای اتوماتیک به دلیل پیچیدگی گیربکس هزینه اولیه بالاتری نسبت به خودروهای عادی دارند. وسایل نقلیه عادی اغلب با مصرف سوخت b نسبت به گیربکسهای اتوماتیک مرتبط هستند زیرا گیربکسهای اتوماتیک برای تعویض دندهها به مبدل گشتاور متکی هستند. دارندگان خودروهای اتوماتیک بیشتر از دارندگان خودروهای برای تعمیر و نگهداری گیربکس و سوخت هزینه میکنند. بااینحال، اغلب فروش مجدد یک وسیله نقلیه اتوماتیک بسیار سادهتر است، زیرا افراد بیشتری میدانند چگونه یک وسیله نقلیه را رانندگی کنند.
درحالیکه رانندگی با خودروی اتوماتیک مزایای زیادی دارد، رانندگی با خودرویی با گیربکس میتواند بسیار لذتبخشتر از رانندگی با خودروی اتوماتیک باشد. استفاده از کلاچ و تعویض دنده یک تجربه تعاملی است. راننده همچنین کنترل بسیار بیشتری بر عملکرد وسیله نقلیه خود دارد. تظاهر به یک راننده خودروی مسابقهای در تعویض دنده بسیار سادهتر است و داشتن پدالهای بیشتر همیشه سرگرمکننده است.
نگهداری
وسایل نقلیه اتوماتیک به تعمیر و نگهداری بسیار بیشتری نسبت به خودروهای عادی نیاز دارند. گیربکسهای اتوماتیک پیچیده هستند. آنها شامل چندین بخش متحرک هستند. تنظیم منظم برای حفظ وضعیت گیربکس ضروری است، درحالیکه گیربکس عادی به توجه زیادی نیاز ندارد. یک خودروی عاد ممکن است زمانی به کلاچ جدید نیاز داشته باشد، اما گیربکسهای اتوماتیک میتوانند چندین مشکل را همزمان داشته باشند.
گیربکس اتوماتیک نیاز به سرویس دارد
درحالیکه رانندگی یک وسیله نقلیه اتوماتیک بسیار سادهتر از رانندگی با نوبت است، مشکلات متعددی ممکن است ایجاد شود. گیربکس خودرو برای عملکرد عادی ضروری است و میتواند یکی از گرانترین قطعات برای تعویض در هر خودرویی باشد. برای جلوگیری از تعمیرات پرهزینه گیربکس، صاحبان خودرو باید خودروی خود را برای تشخیص و راهحل مناسب به تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک دشتی مراجعه کنید.
صداهای غیرمعمول
اگر وسیله نقلیه صدای وزوز، ساییدن یا مسواک زدن عجیبی دارد، مبدل گشتاور ممکن است نیاز به تعمیر یا نگهداری داشته باشد. درحالیکه ممکن است مشکل در آن زمان چندان مهم به نظر نرسد، مشکلات حلنشده مبدل گشتاور یا یاتاقانهای سوزنی میتواند منجر به آسیب گسترده به گیربکس شود.
نشتی
اگر مایع گیربکس از خودرو نشت کند یا سطح مایعات پایینی داشته باشد، ممکن است خودرو بهآرامی تعویض کند یا دندهها را بیشتر بلغزد. باگذشت زمان، این میتواند مشکلات قابلتوجهی برای خودرو ایجاد کند. بهتر است بلافاصله پس از مشکوک شدن به هرگونه نشتی یا آلودگی، مایع گیربکس را تعویض یا شستشو دهید.
بوی سوختگی
یکی از علائم مهم مشکلات انتقال بوی سوختگی است. بسیاری از صاحبان خودرو بوی مایع انتقال بیشازحد گرم شده را بهعنوان رایحه “نان آزمودن سوخته” توصیف میکنند. اگر راننده در حین کار با وسیله نقلیه موتوری یا پسازآن بوی سوختگی حس کرد، باید در اسرع وقت خودرو خود را برای تشخیص توسط یک متخصص آموزشدیده تحویل بگیرد. عوامل زیادی میتوانند در گرم شدن بیشازحد سیال انتقال نقش داشته باشند.
عملکرد ایمنی فیدلیتی
برای جلوگیری از چرخش بیشازحد موتور، برنامه کنترل گیربکس دارای یک بازدارنده کاهش دنده محافظ است. گیربکس اجازه کاهش دنده/پایان دادن به موتور را نمیدهد که باعث میشود سرعت موتور بهاندازهای بالا باشد که به موتور آسیب برساند. اگر راننده همچنان بخواهد با دور موتور بالا دنده را به این روش پایین بیاورد، هیچ اتفاقی نمیافتد – دنده اصلی درگیر میماند. در هنگام کیک دائن، بسته بهسرعت موتور، خودرو میتواند همزمان یک یا چند پله را به پایین تغییر دهد. زمانی که موتور به حداکثر سرعت موتور رسید، دنده را بالا میبرد تا از آسیب دیدن موتور جلوگیری شود.
تعمیر گیربکس اتومات فیدلیتی
اگر متوجه مشکلی در گیربکس فیدلیتی خود شدید، بسیار مهم است که این مشکل را در اسرع وقت حل کنید. خرابی گیربکس میتواند باعث توقف مکرر خودرو شود که میتواند فوقالعاده خطرناک باشد. اگر خودرو دارای مایع گیربکس کم باشد، ممکن است در حین کار با کاهش شتاب مواجه شود. اگر یک گیربکس بهطور کامل از کار بیفتد، ماشین روشن نمیشود و یک خودروبر یدککش برای حمل وسیله نقلیه در هر نقطه موردنیاز است.
تعمیر گیربکس فیدلیتی در تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک دشتی با توجه به نوع گیربکس بهکاررفته در خودرو انجام میشود، تعمیرات گیربکس فیدلیتی تخصصی است و با توجه به خاص بودن این خودرو به دانش فنی بالا و کافی نیاز دارد، به همین دلیل است که کارشناسان ما دائماً در حال بهروزرسانی دانش خود هستند.