قیمت روغن گیربکس اتوماتیک در زمان تعویض روغن گیربکس اهمیت پیدا میکندف متاسفانه اغلب مالکان کیفیت روغن گیربکس را فدای قیمت آن میکنند که سبب میشود تا از روغن گیربکس اتوماتیک بیکیفیت در خودرو استفاده کنند، همین عامل موجب بروز بیش از نود درصد خرابیهای گیربکس اتوماتیک است.
هیچ مالک خودرویی نمیتواند اهمیت روغن گیربکس را تضعیف کند. این روانکار با هدف قرار دادن اجزای تولید اصطکاک، عملکرد روان چرخ شما را تضمین میکند. علاوه بر این، مهر و مومها و واشرها را حالت میدهد، دما را کنترل میکند و سطوح فلزی را در برابر سایش مقاوم میکند. با توجه به نقش حیاتی آن، دانستن مقدار مناسب روغن گیربکس مورد نیاز وسیله نقلیه شما بسیار مهم است.
چه مقدار روغن گیربکس نیاز دارم؟ بسته به نوع خودروی شما و چندین عامل دیگر، وسایل نقلیه به طور متوسط بین 4 تا 17 لیتر (3.8 تا 16 لیتر) روغن گیربکس برای پر کردن نیاز دارند. بهتر است برای مقدار خاصی از روغن گیربکس مورد نیاز خودرو به دفترچه راهنمای سرویس خودرو مراجعه کنید.
روغنهای مختلفی در خودرو به کار برده میشوند، این روغنها در بخشهای مختلف مانند موتور و گیربکس به کار برده میشوند و سبب میشوند تا موتور و گیربکس خودروی شما عملکرد مناسبی داشته باشد. مهم است که روغن گیربکس اتوماتیک به صورت مرتب بررسی شده و در صورت نیاز در گیربکس جایگزین شود. قیمت روغن گیربکس اتوماتیک براساس نوع روغن گیربکس و درصد خلوص آن و نیز میزان روغن مورد نیاز در گیربکس خودروی شما متفاوت است.
در حالی که بسیاری از مردم در مورد اهمیت تعویض روغن موتور خود میدانند، بسیاری از افراد نمیدانند که روغن گیربکس چیست. نقش روغن گیربکس در خودرو چیست و چه زمانی باید آن را تغییر داد. روغن گیربکس اتوماتیک به انوازه روغن موتور در خودرو اهمیت دارد، حتی میتوان آن را در خودرو مهم تر از روغن موتور دانست.
مزایای روغن گیربکس اتوماتیک
این روانکار وظیفه تعویض دندهها، محافظت در برابر سایش و پارگی اجزای گیربکس و افزایش دور در دقیقه و قدرت مانور خودرو شما را بر عهده دارد.
با مزایای فراوانی که روغن گیربکس به ارمغان میآورد، صاحبان بیشتری در اطمینان از وجود روغن کافی در گیربکس مصمم میشوند.
بازرسی سطوح روغن گیربکس اتوماتیک
تعیین نیاز به تعویض روغن گیربکس هرگز حدس و گمان نیست. بررسی سطح روغن معمولاً نشان میدهد که چه زمانی باید وسیله نقلیه خود را شارژ کنید. با این حال، برخی از رانندگان تمایل دارند از بازرسی منظم غفلت کنند، که در نتیجه منجر به مواجهه با یکی از چندین مشکل شناخته شده گیربکس، به شرح زیر میشود:
- بوی سوختگی یا صدای زمزمه/وزوز داخل وسیله نقلیه
- از دست دادن قدرت
- CEL یا چراغ دمای گیربکس (TTL) بدون دلیل روشن روشن میشود
- پرش مداوم دنده یا تاخیر در تعویض دنده
- گیربکس خاموش در حین رانندگی
- سنگ زنی یا انواع دیگر صدای موتور
- موجهای متناوب
- گرم شدن بیش از حد
- لغزش گیربکس یا دور موتور بالا بدون تعویض دنده
- نشت روغن قابل مشاهده از بلوک موتور
مواجه شدن با هر گونه مشکل دنده یا گیربکس در بالا باید مستلزم بررسی فوری سطح و کیفیت روغن گیربکس شما باشد. وسایل نقلیه با میله اندازه گیری امکان بررسی راحتتر سطح روغن را فراهم میکنند. با این حال، کسانی که ماشینهای بدون میلهای دارند نگران نباشند، زیرا روغن روی خودروهایی با گیربکس مهر و موم شده را میتوان با بالا بردن سطح آنها و دسترسی به زیر آن بررسی کرد.
در حین بررسی، مطمئن شوید که نشتی وجود ندارد، و روغن گیربکس مایل به صورتی، کهربایی شفاف یا قرمز گیلاسی برای ATF است (نه قرمز تیره، قهوهای یا شیری).
در صورت کم یا خالی، چه مقدار روغن گیربکس باید اضافه شود
اگر بازرسی شما سطح ناکافی روغن را تأیید کرد، برای شارژ کردن ماشین خود با استارت زدن موتور و اجازه دادن به آن برای تقریباً پنج (5) دقیقه یا تا زمانی که به دمای کارکرد گرم شود، آماده شوید. پس از آن، سطح روغن را دوباره بررسی کنید. در صورت کمبود، به آرامی هر بار یک چهارم تا نیم لیتر روغن گیربکس اضافه کنید. این مرحله آخر را به طور مکرر انجام دهید تا زمانی که کامل روی میکس بخوانید.
علائم سرد و گرم را بررسی کنید – سطح روغن باید در وسط این دو در یک موتور گرم باشد. چه گیربکس نیمه خالی باشد و چه تخلیه کامل، همیشه بهتر است روغن گیربکس را کم کم داخل آن بریزید.
تنها تفاوت باید در مقدار کل روغن باشد که وسیله نقلیه خود را تغذیه میکنید. مهمتر از آن، از پر کردن بیش از حد گیربکس برای جلوگیری از اثرات مخرب خودداری کنید
روغن مورد نیاز گیربکس در هر نوع خودرو
مقدار روغن گیربکس مورد نیاز برای مدل و مدل خودرو مشخص است و هرگز مشابه خودروی دیگری نخواهد بود، حتی اگر تحت یک نوع خودرو قرار گیرند.
(توجه داشته باشید که جزئیات زیر بر اساس برندهای برتر برای سال 2021 است و محدوده کاملی از نیازهای روغن گیربکس برای هر نوع خودرو را تشکیل نمیدهد. با این حال، این موارد مفید خواهد بود، به خصوص اگر به دنبال خودرویی هستید که به کمترین گیربکس نیاز دارد.
Transmission Flush در مقابل Pan Drop
دانستن تفاوت بین این دو میتواند گیج کننده باشد اما اساساً در انجام صحیح تعویض روغن گیربکس ضروری است. همانطور که از نامش پیداست، یک گیربکس روغن گیربکس را تمیز میکند (یا آن را شستشو میدهد).
یک قطره تشت روغن کثیف را از ظرف گیربکس از بین میبرد و آن را با روغن تازهای که با روغن گیربکس قدیمی اما قابل استفاده باقی مانده در خودرو مخلوط میشود، جایگزین میکند.
به طور متوسط، حداقل 10 لیتر آمریکا (9.5 لیتر) روغن گیربکس لازم است تا روغن کثیف از تمام اجزای خودرو به طور کامل شسته شود. موتورهای پیچیدهتر و سیستمهای گیربکس ممکن است نسبت به چرخهای کوچکتر با آسیابهای قدرت سادهتر به مقادیر روغن بیشتری نیاز داشته باشند. علاوه بر این، فلاش گیربکس به طور خودکار مشکلات گیربکس را حل نمیکند.
بسیار مهم است که قبل از انجام هر یک از این مراحل، روغن گیربکس را به طور کامل بررسی کنید. اگر روغن تیرهتر هستند اما همچنان رنگ کهربایی مایل به صورتی یا شفاف دارند، نمیتوانید با فلاش یا تغییر روغن ادامه دهید.
با این حال، روغن گیربکس مایل به سیاه همراه با باقی مانده، برادههای فلزی یا بوی سوختگی ممنوع هستند. وجود آلایندهها و میزان تغییر رنگ میتواند نشان دهنده آسیب گیربکس یا سایر مشکلات گیربکس باشد که به تخصص مکانیک حرفهای نیاز دارد.
خطرات پر شدن بیش از حد مخزن روغن گیربکس اتوماتیک
هر کدام به این معنی باشد که ماشین خود را با روغن گیربکس پر کنید، یک قانون کلی وجود دارد که باید رعایت کنید – هرگز بیش از حد پر نکنید. ممکن است غیرقابل درک به نظر برسد، اما در اینجا چندین دلیل وجود دارد که مالکان خودروهای کهنه کار از پر کردن بیش از حد خودرو جلوگیری میکنند:
- مشکل در جابجایی (علائم روغن گیربکس کف دار)
- روغن کاری ناکافی در میل لنگ که منجر به گرم شدن بیش از حد موتور میشود
- سوراخ شدن قطعه، خرابی یا آسیب ناشی از فشار بیش از حد ناشی از مقادیر زیاد روغن
- خرابی مهر و موم منجر به بازسازی گیربکس میشود
- نشت روغن گیربکس – علائم نشان دهنده شامل گودال یا چکه در زیر جعبه دنده است
- نقص خودرو
با در نظر گرفتن این عواقب، بهتر است به شدت به مقادیر توصیه شده توسط سازنده گیربکس اتوماتیک پایبند باشید. پیروی از آنچه در دفترچه راهنمای سرویس آمده است، از بروز مشکلات فوق جلوگیری میکند و عملکرد بدون درز خودرو شما را تضمین میکند.
هر چند وقت یکبار نیاز به تعویض روغن گیربکس دارید؟
اکثر سازندگان توصیه میکنند که هر 30000-60000 مایل برای یک CVT، 60000-100000 مایل برای خودکار و حداقل دو بار در سال سطح روغن را برای هر کدام چک کنید. با این حال، زمان تعویض روغن گیربکس در نهایت به خودروی خاص شما بستگی دارد. علاوه بر این، وسایل نقلیهای که در شرایط آب و هوایی شدید رانندگی میشوند ممکن است نیاز به تعویض و بازرسی مکرر روغن داشته باشند.
چه نوع روغن گیربکس اتوماتیکی نیاز داریم؟
ATF+3، ATF+4
این یک روغن مصنوعی برای گیربکسهای تنظیم شده است، مانند مواردی که در خودروهای کرایسلر تولید شده توسط FCA (اکنون Stellantis) یافت میشود. به این ترتیب، این روغن گیربکس به طور خاص برای وسایل نقلیه با برند کرایسلر فرموله شده است – مانند روغن دکسرون و مرکون برای خودروها و کامیونهای جنرال موتورز و فورد.
دکسرون II/III و مرکون
بسیاری از خودروهای وارداتی به این روغن گیربکس خاص نیاز دارند. این یک نوع ATF یا روغن گیربکس اتوماتیک است که معمولاً در واحدهای GM و فورد استفاده میشود. دیگر برندهای معروفی که از این روغن گیربکس استفاده میکنند، خودروها و کامیونهای Chevy، Buick، Cadillac و Oldsmobile هستند. توجه داشته باشید که این با Mercon V متفاوت است. بعلاوه، بیشتر نسخههای جدیدتر آن با نسخههای قبلی سازگار هستند.
روغن اصلاح شده با اصطکاک بالا
در غیر این صورت به عنوان روغن گیربکس به سبک HFM نامیده میشود، آنها ویژگیهای اصطکاک متفاوتی از Dexron III / Mercon ارائه میدهند. همچنین، آنها بر خلاف سایر روغن گیربکس در این لیست، منحصر به وسایل نقلیه خاص نیستند. نامهای دیگر روغن HFM عبارتند از ATF+ کرایسلر و 7670.
SP ATF
دیگر سازندگان ژاپنی مانند هیوندای و میتسوبیشی از این در چرخهای خود استفاده کردند. با این حال، این خودرو با چند خودرو سازگار نیست و روی خودروها و کامیونهای سوبارو و نیسان که از روغن گیربکس ATF-HP و Dexron II/III استفاده میکنند، کار نمیکند.
نوع F
این روغن گیربکس اتوماتیک یکی از دو نوع اول روغن موجود در بازار بود. نوع F برای خودروهای فورد بود که از کلاچهای برنزی استفاده میکردند که آخرین آن کروز ماتیک دهه 70 بود . اگرچه هنوز در دسترس است، این روغن فقط برای چرخهای قبل از سال 1977 و دیگر خودروهای کلاسیک یا قدیمی مناسب است.
مانند همه خودروهای دیگر، بازرسی منظم روغن گیربکس و نگهداری کلی خودرو همیشه بهترین روش است. از لحاظ مذهبی رعایت برنامهریزی و نگهداری دورهای، مشکلات زیادی را از بین میبرد.
روغن گیربکس اتوماتیک چه کاری در گیربکس انجام میدهد؟
روغن گیربکس یاتاقانها و قطعات فلزی داخل گیربکس خودرو را روغن کاری میکند و از خرد شدن آنها در حین حرکت جلوگیری میکند.
در گیربکس اتوماتیک، نه تنها قطعات متحرک را روغن کاری میکند، بلکه فشار هیدرولیک و اصطکاک را برای کارکرد قطعات داخلی فراهم میکند. روغن گیربکس در گیربکسهای نیمه اتوماتیک و اتوماتیک نیز به خنک نگه داشتن گیربکس کمک میکند.
تعویض دنده برای یک خودرو کار سختی است، روغن گیربکس به وسیله نقلیه اجازه میدهد به راحتی بدون فرسودگی قطعات آن جابجا شود. در حالی که روغن گیربکس سنتی از ابتدای تولید خودروها به شکل ثابتی وجود داشته است، روغن گیربکس اتوماتیک در دهه 1940 ساخته شد و از آن زمان تاکنون نقش مهمی در خودروها ایفا کرده است.
روغن گیربکس اتوماتیک با روغن گیربکس نیمه اتوماتیک یکی نیست. روغن گیربکس اتوماتیک یک روغن گیربکس است که فقط در خودروهای اتوماتیک استفاده میشود، اما در مورد گیربکس نیمه اتوماتیک که روغن در هنگام تعویض دنده از کلاچ و شیفتر استفاده میشود، از روغن گیربکس معمول یا سنتی نیز استفاده میشود.به طور کلی روغن به کار رفته در گیربکس نیمه اتوماتیک و اتوماتیک از جهت قیمت و کیفیت با هم متفاوت هستند.
انواع و کیفیتهای مختلفی از روغن گیربکس وجود دارد، و بهتر است هنگام انتخاب روغن گیربکس مناسب برای وسیله نقلیه خود به دفترچه راهنمای مالک را مطالعه کرده یا یک تکنسین خودرو مورد اعتماد مشورت کنید.
انواع روغن گیربکس اتوماتیک
به طور کلی، دو نوع اصلی از روغن گیربکس در خودروها استفاده میشود: روغن گیربکس اتوماتیک و روغن گیربکس نیمه اتوماتیک. همچنین در انواع مختلف گیربکسها از جمله مدلهای CVT و کلاچ دوگانه، روغن گیربکس مصنوعی و روغن استفاده مخصوص و مشخص شده است. برای اینکه ماشین شما به درستی کار کند، مهم است که بدانید چه نوع گیربکس دارید و به چه روغن خاصی در گیربکس خودروی شما نیاز است.
روغن گیربکس اتوماتیک
این نوع روغن گیربکس برای خودروهایی طراحی شده است که دارای گیربکس اتوماتیک هستند. همچنین در برخی خودروهای مدرن گیربکس نیز استفاده میشود. روغن گیربکس اتوماتیک نیازهای گیربکسهای اتوماتیک را برآورده میکند و در عملکردهای مختلف از جمله:
روانکاری دنده
عملکرد مبدل گشتاور
عملکرد بدنه سوپاپ
عملیات اصطکاک کلاچ
اصطکاک نوار ترمز
و خنک کردن گیربکس اتوماتیک اثرگذار است.
روغن گیربکس اتوماتبک مصنوعی در مقابل گیربکس معمول
در حالی که روغن گیربکس سنتی از نفت خام و تغییر شکل هیدروکربنها برای مشخصات خودروهای مختلف ساخته میشود، روغن گیربکس اتوماتیک مصنوعی از طریق واکنشهای شیمیایی مختلف ایجاد میشود. این نوع روغن گیربکس در دماهای بالا کمتر شکسته میشود، اکسید میشود یا نازک میشود.
روغن گیربکس چگونه است؟
به طور کلی، روغن گیربکس اتوماتیک قوام نازکتری دارد و با رنگ قرمز شفاف است، اگرچه برخی از روغنهای گیربکس اتوماتیک بسته به سازنده اکنون آبی/سبز، بنفش یا حتی کهربایی هستند. این باعث میشود که به راحتی بتوان آن را از روغن موتور و سایر روغنهایی که در ماشین شما استفاده میشود متمایز کرد. این امر همچنین تشخیص نشتی را آسان میکند، با توجه به مشخصات روغن گیربکس اتوماتیک شما میتوانید به راحتی نشتی روغن گیربکس را از سایر نشتیهای روغن خودرو شناسایی کنید.
ز طرف دیگر، روغن گیربکس قدیمی معمولاً رنگ تیرهتری دارد و قوام بیشتری دارد. همچنین بوی قوی تری نیز دارد.
روغن گیربکس اتوماتیک هر چند وقت یکبار باید عوض شود؟
همانطور که قبلا ذکر شد، بسیاری از مردم از اهمیت تعویض روغن موتور آگاه هستند، اما در مورد روغن گیربکس غافل هستند.با گذشت زمان، روغن گیربکس اتوماتیک دچار اکسید شده و به ذرات و زباله آلوده میشود. به عنوان مثال، در حالی که روغن گیربکس نیازی به تعویض مکرر روغن موتور شما ندارد، مهم است که مراقب آن باشید و مرتباً آن را بررسی کنید.اگر سطح روغن گیربکس شما پایین باشد یا روغن شروع به خراب شدن کرده باشد، هنگام تعویض دنده یا درگیر شدن با دنده متوجه کاهش عملکرد خواهید شد. این همچنین میتواند خطر آسیب دیدن چرخ دندهها و قطعات داخلی را افزایش دهد زیرا آنها به دلیل کمبود روان کننده شروع به سنگ زنی میکنند.
برخی از تولیدکنندگان، بسته به سبک رانندگی و نوع گیربکس خودروی شما، توصیه میکنند روغن گیربکس خود را هر 30000 تا 60000 کیلومتر تعویض کنید. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که این میتواند بسته به نوع و مدل ماشین شما متفاوت باشد. همیشه توصیههای سازنده را برای خودروی خاص خود دنبال کنید.
یدککشی خودروهای سنگین، توقف و حرکت در شهر و شرایط آب و هوایی سخت میتواند باعث فشار بیشتر بر روی گیربکس و روغن گیربکس شود. اگر معمولاً در این شرایط رانندگی میکنید، باید سطح و وضعیت روغن گیربکس خود را مرتباً بررسی کنید تا از هر گونه مشکلی جلوگیری شود.
چگونه بفهمم که روغن گیربکس من کم است؟
گرمای بیش از حد گیربکس عامل اصلی خرابی گیربکس است. گرمای بیش از حد گیربکس معمولاً نتیجه روغن گیربکس کم یا تخلیه روغن به دلیل عدم نگهداری منظم روغن گیربکس اتوماتیک است.
اگر نشتی در سیستم گیربکس شما ایجاد شود، روغن گیربکس را از دست خواهید داد و در نهایت با سطح روغن پایین رانندگی خواهید کرد. گیربکس شروع به گرم شدن بیش از حد و لغزش میکند، و در حالی که معمولاً باعث توقف خودرو نمیشود، باعث میشود دور موتور بالاتر از حد معمولی باشد یا احساس کنید که هیچ قدرتی ندارید.
هنگامی که سطح روغن شما کم باشد، این میتواند منجر به آسیب دائمی به گیربکس خودرو شود و منجر به تعمیرات، بازسازی یا حتی تعویض پرهزینه شود.
به دنبال نشانههای نشتی در زمینی که پارک میکنید باشید و اگر وسیله نقلیهتان یک میله اندازهگیری دارد، هر بار که روغن خود را تعویض میکنید، سطح روغن گیربکس خود را بررسی کنید. اگر حتی اندکی کم نشان داده شود، احتمالاً یک نشتی کوچک دارید که اگر زودتر به مشکل رسیدگی نکنید، به نشتی بزرگتر تبدیل میشود و باعث تعمیرات گران قیمت در آینده میشود.
علائم کم بودن روغن گیربکس خودرو
بنابراین چگونه میتوانید بفهمید که سطح روغن گیربکس شما پایین است؟ در اینجا برخی از علائم کلیدی وجود دارد که باید مراقب آنها باشید.
- ایجاد گودال در زیر خودرو : اگر زمانی متوجه تشکیل گودالهایی در زیر ماشین خود شدید، احتمالاً نشت روغن گیربکس در خودروی شما وجود دارد.
- رنگ : تبدیل رنگ روغن گیربکس از یک روغن روشن و شفاف (معمولاً قرمز، اما در برخی خودروها رنگ دیگری دارد) به رنگ قهوهای تیره یا سبز گل آلود میتواند نشانهای کلیدی باشد که زمان تعویض روغن شما فرا رسیده است.
- صداهای سنگین و عجیب : اگر هنگام شتاب گیری یا دور زدن صدای غرش شنیدید، ممکن است مشکلی در گیربکس اتوماتیک شما وجود داشته باشد. علاوه بر این، گیربکس که روغن آن کم است ممکن است صدای ناله یا وزوز ایجاد کند.
- پچ پچ کردن : یکی دیگر از نشانههای رایج کم بودن روغن گیربکس، زمانی است که وسیله نقلیه در هنگام برخاستن از زمین به صدا در میآید. این میتواند احساس کند که در حال رانندگی روی یک نوار غوغایی هستید.
- چراغ هشدار : بسیاری از خودروهای امروزی مجهز به فناوری هستند تا به شما اطلاع دهند که آیا مشکلی در گیربکس شما وجود دارد یا خیر. اگر زمانی متوجه چراغ داشبورد شدید که دمای گیربکس بالا را نشان میدهد، این بدان معناست که روغن گیربکس شما گرمتر از آنچه باید باشد. به خاطر داشته باشید که چراغ چک موتور شما همیشه فقط مربوط به موتور شما نیست – در صورت بروز مشکل در گیربکس نیز میتواند روشن شود.
- مشکلات در تعویض دنده : تاخیر در دنده یا مشکلات هنگام تعویض دنده، مانند لیز خوردن، سر خوردن، ضربهها و صداها میتواند نشانههای اصلی وجود مشکل در روغن گیربکس شما باشد.
- لغزش گیربکس یا چرخش موتور هنگام دور زدن پیچها: این نشانگر این است که روغن گیربکس شما کم است .
- بو : بوی سوزش خفیف، به خصوص اگر بوی غیر معمولی تارت داشته باشد، میتواند نشانه دیگری از وجود مشکل در روغن گیربکس شما باشد.
اگر در مورد روغن گیربکس خود نگرانی دارید، میتوانید به راحتی با کشیدن میله گیربکس در اکثر خودروها سطح آن را بررسی کنید. برای اطلاع از محل قرارگیری دیپ استیک و سطوح استاندارد روغن گیربکس اتوماتیک در خودروی خودتان، به دفترچه راهنمای مالک خودرو مراجعه کنید.
قیمت روغن گیربکس اتوماتیک در تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک دشتی
در تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک دشتی قیمت روغن گیربکس اتوماتیک براساس معیارهای زیر تعیین میشود:
کیفیت روغن گیربکس
نوع برند روغن گیربکس
میزان لیتر مورد نیاز روغن گیربکس اتوماتیک
توجه داشته باشید که تمامی روغنهای موجود در مجموعه ما اصل و با کیفیت و تولید خود برندهای خودروسازی یا شرکتهای مختص تولید روغن گیربکس در جهان هستند و هیچ نوع محصول کپی و بیکیفیتی در مجموعه ما استفاده نمیشود.
تمامی روغنهای گیربکس اتوماتیک که به عنوان روغن گیربکس جایگزین در خودروی شما استفاده میشود، کیفیت بسیار بالایی داشته و تولید برندهای اصلی خودروسازی یا برندهای توصیه شده توسط سازندگان خودروهای داخلی و خارجی هستند.
تمامی خدمات در تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک دشتی با ضمانت نامه یکساله ارائه میشوند. کارشناسان از تعویض روغن تا تعمیر واشر و سیستم برقی گیربکس اتوماتیک، تمامی خدمات را با بهترین کیفیت به شما ارائه میدهند که نتیجه سالها تجربه، مهارت و تخصص آنها است.