یک گیربکس سالم به آرامی تعویض میشود و اغلب شما حتی متوجه تغییر دنده نمیشوید . با این حال، اگر ماشین شما در هنگام تعویض دنده تکان بخورد، مشکلی در گیربکس اتوماتیک شما وجود دارد.
حقیقت این است که گیربکس اتوماتیک شما نیز ممکن است در معرض فرسودگی باشد و مهم است که مطمئن شوید که شما میدانید که به دنبال چه علائمی باشید که نشان میدهد گیربکس اتوماتیک شما به درستی کار نمیکند .
علائم مشکلات گیربکس اتوماتیک
گیربکس در حال لغزش است
ممکن است احساس کنید که گیربکس شما ضعیف است و مانند گذشته شتاب نمیگیرد. یا اگر به طور ناگهانی و بدون هیچ دلیلی خود به خود به دنده تغییر کند و صدای نالهای با صدای بلند از موتور شنیده شود، این احتمال وجود دارد که گیربکس لیز بخورد زیرا ممکن است در ماندن مطمئن در دنده مشکل داشته باشد.
تعویض دنده سخت تر
ممکن است احساس کنید که ماشین شما مانند حالت عادی دنده را عوض نمیکند یا زمانی که دنده را تعویض میکند، خیلی نرم نیست. حتی ممکن است با هر تعویض دنده شروع به شنیدن یا احساس صدای کوبندهای مانند ” تپ ” کنید یا متوجه شوید که ماشین شما در تلاش برای افزایش سرعت است.
نشت روغن
گیربکس شما یک واحد مهر و موم شده است که تحت هیچ شرایطی نباید روغن نشت کند. اگر متوجه لکههایی در زیر ماشین شدید، یک تکه مقوا یا چیزی زیر ماشین خود قرار دهید و بررسی کنید که آیا روغن نشت میکند یا خیر. روغن گیربکس خوب معمولاً قرمز روشن یا گاهی قهوهای است، بنابراین اگر متوجه نشتی از وسیله نقلیه خود شدید، فوراً از یک تعمیرگاه حرفهای خودرو کمک بگیرید .
چراغ هشدار گیربکس
بدیهی است که این اولین علامتی است که ممکن است مشکلی پیش بیاید، اما فقط یک چراغ چک موتور به تنهایی لزوماً نشان دهنده لیز خوردن گیربکس نیست. هنگامی که چراغ چک موتور روشن است، مهم است که آن را توسط مکانیک با ابزارهای تشخیصی مناسب بررسی کنید تا مشخص شود چه کد خطای باعث روشن شدن چراغ چک موتور شده است. اگر علائم دیگری از خرابی گیربکس را مشاهده کردید و چراغ چک موتور روشن است، میتوانید کاملاً مطمئن شوید که مشکلی وجود دارد و فوراً خودرو خود را بررسی کنید.
بوی عجیب
روغن گیربکس معمولاً بوی شیرینی دارد و اگر شروع به استشمام آن کردید، فوراً به اتومبیل خود نگاه کنید زیرا این نشانه نشت بد روغن گیربکس است. اگر روغن گیربکس شما به شدت سوخته است، میتواند به این معنی باشد که گیربکس نیز میسوزد و ممکن است نیاز به بازسازی کامل داشته باشد. به محض اینکه متوجه بوی ضعیف میشوید، به وسیله نقلیه خود نگاه کنید، میتواند به شما در جلوگیری از نیاز به بازسازی گیربکس کمک کند.
میله گیربکس خود را بررسی کنید
یکی از سریع ترین و ساده ترین راهها برای کمک به حفظ گیربکس این است که میله گیربکس را بررسی کنید . رنگ روغن خود را بررسی کنید زیرا روغن گیربکس خوب باید تقریباً شفاف با رنگ صورتی باشد، بنابراین اگر مشاهده کردید که قهوهای به نظر میرسد یا بوی بدی دارد، زمان آن رسیده است که قبل از اینکه آسیبی به گیربکس وارد شود آن را تعویض کنید.
همچنین میتوانید از نشانگر استفاده کنید تا مطمئن شوید که سطح روغن شما در همان جایی است که باید باشد، و اگر روغن کافی وجود ندارد، میتوانید مقدار بیشتری اضافه کنید در حالی که مطمئن باشید زیاد اضافه نمیکنید. اکثر میلههای اندازهگیری دارای یک پر کردن تا خط هستند که باید اذعان کرد، زیرا اگر روغن زیادی اضافه کنید، در واقع میتواند منجر به افزایش دما و داغتر شدن موتور شود که همچنین توصیه نمیشود.
روغن گیربکس یکی از روغن های ضروری خودرو است. برای عملکرد بهینه خودروی خود، باید مطمئن شوید که روغن در سطح و استاندارد توصیه شده باشد. هر خودرو در مورد این روغن نیازهای متفاوتی دارد که جزئیات آن را میتوان در دفترچه راهنمای راننده مشاهده کرد.
بررسی و نگهداری روغن گیربکس باید بخشی از رژیم مراقبت از خودرو شما باشد. در این راهنما، به اهمیت روغن گیربکس خودرو، انواع مختلف آن و چگونگی تشخیص اینکه آیا خودروی شما نیاز به تعویض روغن گیربکس دارد، خواهیم پرداخت.
انواع مختلف روغن گیربکس خودرو
به طور کلی، دو نوع مختلف از روغن گیربکس خودرو وجود دارد: روغن گیربکس اتوماتیک و روغن گیربکس نیمه اتوماتیک.
روغن گیربکس اتوماتیک (ATF)
روغن گیربکس اتوماتیک (ATF) برای خودروهایی با گیربکس اتوماتیک ساخته شده است. ATF همچنین در برخی از خودروهایی که دارای گیربکس نیمه اتوماتیک مدرن استفاده میشود. این روغن به چندین عملکرد مهم خودروهای خودکار شما کمک میکند که عبارتند از:
- روغن کاری گیربکس
- عملکرد بدنه سوپاپ (مرکز کنترل ماشین اتوماتیک).
- عملکرد مبدل گشتاور (در اتومبیلهای اتوماتیک مبدل گشتاور منبع تغذیه را به منبع بار متصل میکند، در اتومبیلهای نیمه اتوماتیک کلاچ وسیله نقلیه این عملکرد را انجام میدهد)
- به عملکرد اصطکاک کلاچ کمک میکند
- پارگی باند ترمز
- خنک کننده گیربکس
اهمیت روغن گیربکس خودرو
روغن گیربکس خودرو شبیه روغن دنده است، اما کل پیشرانه، از جمله قطعات فلزی و یاتاقانهای جعبه دنده را روان میکند. این قطعات و یاتاقانها از چرخ دندهها در هنگام حرکت محافظت میکنند: کلاچ، محور پایه، محورهای دیفرانسیل و نهایی.
برای تند نگه داشتن دندهها، بررسی روغن گیربکس خودرو ضروری است. به هر حال، هنگام رانندگی، پارک و دنده عقب، چندین بار در روز از دنده استفاده میشود.
روغن گیربکس اتوماتیک قطعات متحرک را روان میکند. همچنین اصطکاک و فشار هیدرولیک را برای کار کردن قطعات داخلی فراهم میکند. علاوه بر این، روغن گیربکس به خنک نگه داشتن گیربکس در خودروهای نیمه اتوماتیک و اتوماتیک کمک میکند
فن آوریهای گیربکس اتوماتیک هرگز ثابت نمیماند
امروزه گیربکسهای اتوماتیک به سیستمهای کنترلی پیچیده مجهز شدهاند و بسته به شرایط عملیاتی خاص، حالتهای عملکردی بسیار متفاوتی دارند و به نظر میرسد که مهندسان خودرو در اینجا متوقف نمیشوند. گیربکسهای اتوماتیک و ماژولهای کنترل آنها به طور مداوم ارتقا مییابند، قطعات الکترونیکی بیشتر و بیشتری در طرحهای آنها ادغام میشوند و در نتیجه موقعیتهای اتوماتیک را در بازار جهانی تقویت میکنند. اما استفاده بیش از حد از وسایل الکترونیکی معایبی دارد. ریزمدارهای مختلف، سنسورها و اجزای برد، سیمکشی و سایر عناصر اغلب به دلیل لرزش، رطوبت، گرمای بیش از حد و غیره از کار میافتند. برای تنظیم عملکرد واحد تعویض دنده به دلخواه رانندگان یا شرایط جاده، مهندسان حالتهای دیگری را ارائه کردند. که به مقابله با موقعیتهای مختلف در جاده و کاهش بار روی گیربکس کمک میکند.
علاوه بر حالتهای اصلی (PRND)، اتوماتیکها اغلب ظرفیت قفل کردن دنده را دارند (زمانی که گیربکس نمیتواند بالاتر از دنده 2 تعویض کند یا دائماً روی دنده 1 کار میکند). حالتهایی وجود دارد که به راننده اجازه میدهد تصمیم بگیرد چه زمانی تعویض دنده باید انجام شود، یعنی Overdrive و Tiptronic. حالت Overdrive به راننده اجازه میدهد تا بالاترین دنده را قرار دهد. حالت تیپترونیک با جابجایی اهرم تعویض دنده به صفحه عملیات دوم گیت تعویض دنده که با نمادهای “+” برای افزایش دنده و “-” برای پایین آوردن دنده مشخص شده است، اجرا میشود، در نتیجه به رانندگان اجازه میدهد تصمیم بگیرند که چه دندهای را باید درگیر کنند.
عملکرد نادرست شیفت قفل
خرابی تعویض دنده میتواند دلیل دیگری باشد که ماشین شما از دنده خارج نمیشود.تقریباً تمام خودروهای مدرن با شیفترهای اتوماتیک دارای قفل شیفت یا باز کردن قفل شیفت هستند. آنها را در نزدیکی شیفتر خواهید یافت.گاهی اوقات آنها زیر یک تریم کوچک قرار میگیرند که فقط با یک پیچ گوشتی میتوانید آن را جدا کنید.
راه حل: برای جلوگیری از این مشکل، اکثر خودروهای اتوماتیک مدرن به شما این امکان را میدهند که دکمه تعویض دنده را تا زمان رانندگی قفل کنید.
تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک دشتی
حتی با در نظر گرفتن برتری فنی و قابلیت اطمینان خودروهای اتوماتیک مدرن، نمیتوان احتمال تصادفات جادهای، نقص گیربکس یا قفل شدن اهرم دنده را رد کرد. در این موارد، ممکن است لازم باشد قفل اهرم باز شود و دکمه Shift Lock (یا آنالوگ سوراخ کلید آن) بررسی شود. همچنین مهم است که به یاد داشته باشید که توصیه میشود هنگام تعویض دنده از P به N با استفاده از Shift Lock، پدال ترمز را فشار دهید. این به جلوگیری از هرگونه حرکت کنترل نشده وسیله نقلیه کمک میکند. حتی اگر خودرو روی سطح صاف و بدون هیچ شیبی بایستد، به دلایل ایمنی، بهتر است هنگام استفاده از دکمه Shift Lock، پدال ترمز را فشار دهید.
بررسی گیربکس اتوماتیک در انواع مختلف و رفع انواع نقصهای احتمالی در تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک دشتی توسط تیم حرفهای و متخصص ما به صورت کاملا تخصصی انجام میشود. تمامی خدمات در مجموعه ما با ضمانت نامه کتبی یکساله ارائه میشوند. تیم حرفهای حاضر در تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک دشتی به شما اطمینان میدهند که تمامی مشکلات موجود در گیربکس خودروی شما را بدون مشکلی احتمالی و در کوتاه ترین زمان ممکن رفع کنند.
خدمات تعمیرگاه گیربکس اتوماتیک دشتی
سرویس و تعمیر شیر برقی گیربکس
تعمیر و سرویس سیستم کامپیوتری گیربکس
تعمیر و سرویس اتصالات گیربکس